Orgaandonatie en wetgeving
Toelichting
Orgaandonatie en wetgeving.
Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk om na je dood diverse organen beschikbaar te stellen voor transplantatie. Het doneren van organen en weefsel kan het leven redden van iemand die zonder orgaantransplantatie zou komen te overlijden. Vanaf 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet van kracht: In het Donorregister vul je in of je na jouw overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven.
Dilemma
Kun je mensen verplichten om vanaf 18 jaar orgaandonor te zijn?
Botsende waarden
Plichtsbetrachting versus Zelfbeschikking
Schoolsoort/Niveau
-
VMBOB
-
VMBOK
-
VMBOGT
Leerjaar
-
2
-
3
-
4
Vak
-
Biologie
Thema’s/Bouwstenen
-
DemocratischeCultuur
-
Identiteit
-
Macht en Inspraak
-
Vrijheid en gelijkheid
Methode/Boek
Biologie voor jou
Werkvorm(en)
Dialoog:
Essentieel voor dialoogoefening is dat gestart wordt met het verkennen van ideeën d.m.v. de dialoog. De dialoog onderscheidt zich van de discussie doordat de leerlingen luisteren naar ieders inbreng van ideeën en elkaar bevragen op de precieze bedoeling van die ideeën. De dialoog kenmerkt zich doordat de leerlingen/docent vragen stellen als:
• hoe bedoel je dat precies?
• wat kun je er nog meer over vertellen?
• wat ik nog niet helemaal snap is… hoe moet ik dat precies zien?
Werkvorm:
Zet de leerlingen aan het gesprek in een cirkel, met of zonder tafel, en leg een steen in het midden van de cirkel. Vertel het moreel dilemma of schrijf het op het bord. Reik de leerlingen informatie aan of laat ze zelf op zoek gaan naar informatie over het dilemma aan en leg de spelregels uit:
Laat elke leerling zijn mening noteren op papier, deze mening hoeft niet gedeeld te worden.
Vervolgens:
• Alleen diegene die de steen in handen heeft kan iets zeggen
• Als je klaar bent met spreken kan je ofwel de steen terug in het midden leggen, of doorgeven aan iemand die je graag aan het woord zou horen
• Als je iets wil zeggen, kun je de steen in het midden van de cirkel oprapen of wachten tot je de steen van iemand anders ontvangt
• Terwijl iemand anders spreekt luister je met al je aandacht en respect naar wat die persoon vertelt.
• Verduidelijk voor de groep waarom je zegt wat je zegt en wat je onderliggende motivatie is.
Laat elke leerling opnieuw zijn mening noteren op papier. Bevraag de leerlingen op eerste en uitgestelde mening, veranderd of versterkt? Nodig hen uit om dit te delen.
Literatuur/filmpjes/websites
Bronnen voor de leerlingen:
https://www.donorregister.nl/veranderingen-in-2020
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/door-nieuwe-donorwet-zijn-er-vandaag-in-een-klap-6-miljoen-nieuwe-orgaandonoren~b4dfb48d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/nieuwe-donorwet-per-1-juli
Info voor docent:
https://mens-en-samenleving.infonu.nl/levensvisie/186862-orgaandonatie-argumenten-voor-en-tegen-doneren-organen.html
Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk om na je dood diverse organen beschikbaar te stellen voor transplantatie. Het gaat dan niet alleen om organen als hart en nieren, maar ook bijvoorbeeld om darmweefsel, huid, oogweefsel, pezen en kraakbeen. Het doneren van organen en weefsel kan het leven redden van iemand die zonder orgaantransplantatie zou komen te overlijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand met een aangeboren hart- of longafwijking of iemand die door een ongeval een huidtransplantatie nodig heeft. Vanaf 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet van kracht: In het Donorregister vul je in of je na jouw overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. Als je jouw keuze invult, weet de familie, partner of vriend(in) of je wel of niet orgaandonor wilt worden.
Benodigdheden
Lokaal met digibord/computer, pen/papier
Bijlagen
n.v.t.
School
Munnikenheidecollege
Auteur
N.Jochems
E-mail contactpersoon
njochems@munnikenheidecollege.nl